Homeopathie en …………. de Pancreas.

Maandag 30 augustus 2021

Wat tijd geleden werd mij de vraag gesteld om vanuit een ander perspectief te schrijven en te delen omtrent het verhaal van suikers in het lichaam en de vormen van ziek-zijn die zich kunnen aandienen.  Graag deel ik vanuit een holistische visie en spirituele verdieping.

De Alvleesklier, Buikspeekselklier of de Pancreas is een klier die trosvormig is en qua bouw lijkt op de speekselklieren, gelegen schuin in de buikholte achter een gedeelte van de maag, milt en de linker nier. Deze klier heeft twee belangrijke functies. Ten eerste: de klier produceert de eigenlijke verteringssappen en behoort daarom ook tot het terrein van onze spijsvertering. Ten tweede: een interne productie door de zogenaamde eilandjes van Langerhans. Deze celgroepen in de Alvleesklier produceren het hormoon Insuline, wat de vet en suikerstofwisseling regelt. Langerhans was een duits anatoom, overleden in 1888.

Een te geringe of geen voldoende productiviteit van deze celgroepen geeft het ziektebeeld van Diabetes, voorheen benoemd als Suikerziekte. Diabetes stamt van het Griekse werkwoord DIABEINEIN, wat wil zeggen: erdoor heen werpen, erdoor heen gaan. Bij het gebrek aan het hormoon Insuline kan het lichaam, de door het voedsel opgenomen suikers niet omzetten. De suikers zijn dan te zien in de urine. De suiker valt dus door de mens heen. Ons voedsel heeft een bepaalde symboliek. De suikers staan voor zoet, de vervanging voor andere Zoete Wensen. Liefde is daarvan vaak de belangrijkste. Wellicht kan het zo zijn dat die zoete versnaperingen, het Leven zoet maken?

Achter de wens van de mens die diabetes heeft, mede tegelijkertijd onvoldoende of geheel de suikers kan om te zetten en op te nemen in het eigen lichaam, kan het issue liggen van onvervulde Liefde. Het schenken en ontvangen van Liefde.

Diabetes leidt tot verzuring van het lichaam. Zo leert het lichaam ons dat wie niet liefheeft kan verzuren, wie niet kan of wil genieten, zelf ongenietbaar kan worden.

In het verhaal rond Diabetes gaat het over de Liefde, die Liefde die uiteindelijk niet-omgezet wordt  maar uitgescheiden wordt in de urine. Echter het zoet-verlangen van de mens met diabetes is wel degelijk aanwezig. “ Ik mag geen zoetigheid, ik wil het wel, maar… ik mag het immers niet”

Het durven verwerkelijken van oprechte en gezonde Eigen-Liefde en Liefde voor anderen is dan nog een weg om te gaan, als je met verdieping en een totaliteit wilt kijken naar deze auto- immuunziekte.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte

Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerd gaat. Dit kan bijvoorbeeld  gebeuren als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaaam, beschadiging van het betreffende orgaan kan ontstaan.
Diabetes type 1 ontstaat wanneer de Alvleesklier het hormoon Insuline niet meer produceert. Dat komt doordat het immuunsysteem een fout maakt en de insulineproducerende  cellen in de Alvleesklier vernietigt. Zonder het hormoon Insuline kan het lichaam geen glucose uit het bloed halen en omzetten in energie.

 
Betreffende Diabetes  type 2 produceert de Alvleesklier nog wel het hormoon  Insuline, maar is er te weinig reactie van het  lichaam op deze productie. Het lichaam, dus de Mens kan als het ware de Insuline niet vinden. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm. De aanmaak van het hormoon Insuline is aan het afnemen, het lichaam kan de Insuline niet meer vinden en is ongevoelig geworden voor het hormoon. Dit is de Insulineresistentie. Een gezonde lifestyle, gezonde en duurzame voeding zijn hierin van essentieel belang.

In de Klassieke Homeopathie werken we persoonsgericht, kijkend naar de oorzakelijkheid. Vandaar uit liggen de opties open om ook deze vorm van ziek-zijn, te zoet en verzoeten  met te zuur en verzuren  in harmonie te brengen tot een waardevolle houding van de Sweet Love voor jezelf en deze wereld.

Ik wens iedereen een goede en vooral LiefdeVolle week toe.

Zonnige groet,

Lia.

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).