Homeopathie en………Litha

De langste dag en de kortste nacht, want in de periode 20-21-22 juni staat de Zon op zijn hoogste en meeste zuidelijkste punt. We mogen de “SummerSolstice “ vieren.

In de Keltische en Germaanse cultuur is Midzomer het hoogtepunt van de Zomer en niet zoals de hedendaagse kalender gebruikt wordt , het begin van de Zomer. Immers na 21 juni worden de dagen tot aan de WinterZonneWende ( 21 december ) langzaam korter en de nachten langer. Alles op Moeder Natuur is nu op haar mooist, alles staat in bloei en is aan het rijpen om straks in de Herfst geoogst te worden. Straks na Litha gaat de Zon langzaam in kracht en licht afnemen. Litha , komt van het Germaanse Hlido, wat helling wil zeggen. Dit is de metafoor voor de Zon, die de Berg oprolt van MidWinter tot MidZomer, vervolgens de Berg afrolt van MidZomer tot MidWinter.

Tijdens Litha, lijkt de Zon , net als bij de WinterSolstice te balanceren op deze Helling. De stralende Zon en het Licht staan enkele dagen stil om daarna weer in beweging te komen. Dit Zonnefeest is een tijd van blij-zijn en vrolijkheid. Een feest om te vieren dat alles mag rijpen en afrijpen onder de kracht van Vader Zon.

In de tijden van de Keltische en Germaanse traditie waren er prachtige grote bonfires , die ontstoken werden langs de kusten van Brittania.

De vuren waren en zijn nog steeds bedoeld, om geluk en bescherming te brengen. De vuren nodigen jou, ons en mij uit om je eigen unieke licht, passie, warmte en verbondenheid de wereld in te sturen. Alles mag nu uiterlijk en innerlijk rijpen en uitgroeien om straks te kunnen worden geoogst. Solstice wil zeggen stilstand, magie, de Zon verschijnt en gaat onder op een zelfde plek gedurende enige dagen. Het is de tijd van diepe verbinding met alles wat leeft op Moeder Aarde. Het VUUR , de metafoor van de ZON kan in je zelf hoog oplaaien, het kan verzengen en verschroeien. Het kan ook symbool staan voor woede en boosheid. In de Homeopathie mogen al deze gevoelens en emoties er zijn. Juist door deze aan te kijken en te doorleven kun jij deze gevoelens en emoties de meest passende plaats in je leven geven.  Het VUUR is ook de metafoor voor DaadKracht, BewegingsKracht, Passie en Compassie, er voor durven gaan! Echter als jij je eigen VUUR serieus wilt nemen, kijk er dan naar! Je eigen VuurKracht kan zo verwarmend en koesterend zijn, zo kan het een volledig genieten worden van het Vuur-Element in  jezelf. De ZomerTijd is de tijd van expansie, van beleven, ervaren en verbinden met de Natuur om je heen.

Een mooie VuurRijke week toegewenst!

Zongroet,  Lia.

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).