Homeopathie en ………SummerTime

Volop Zomer, alles in bloei, na veel regen nu dan ZonneKracht! Ik wens iedereen toe om in jouw eigen wonderschone Kracht te gaan en te blijven staan. Vertrouw op jouw eigen Innerlijk Weten, want alle Heling begint echt in jou, als je kan en wilt aankijken wat nog Heling wenst of nodig heeft.

De ZomerTijd, pure Magie

Volgens de natuurkalender loopt de Zomer van ongeveer 1-2 mei tot 4 augustus.

In de Zomer laat Moeder Natuur zich van haar mooiste kant zien. Bloemen bloeien en geuren uitbundig, soms bescheiden, soms in een explosie van natuur reageert op de veranderende lichtintensiteit.   Op 21 juni is het de langste dag van het jaar en de kortste nacht, het is MidZomer!  Na 21 juni maken de bomen geen nieuwe blaadjes meer en planten groeien niet meer. Alle energie wordt nu gestoken in bloeien , zaadvorming en rijping. Bestuivers zoals bijen, hommels en zweefvliegen doen zich te goed aan het lekkers dat de bloemen hen bieden. In ruil daarvoor bestuiven zij weer andere bloemen zodat het bestaan van de plant wordt gewaarborgd.

Bloemvormen, kleuren en geuren zijn precies afgestemd om die dieren aan te trekken waarmee de plant de meeste kans heeft op bestuiving. Geuren helpen bij het aantrekken van de juiste dieren die de plant helpen om te kunnen voortbestaan en schrikken die dieren af die de plant kunnen beschadigen. Zo ontstaan er prachtige samenwerkingsvormen.

Soms is het dagenlang heet. Veel kleuren vervagen, blaadjes en planten gaan slap hangen. De natuur vraagt om een ontlading en water. Hoe fijn is het dan als de Hemel de Aarde trakteert op een heuse donderbui. Alles verfrist, blaadjes worden weer frisgroen. Met de ontlading van elektriciteit in de Hemel, komt er ook weer energie vrij in de natuur en dat kun je voelen. In de Zomer draait alles om aandacht trekken, bevruchting en zaadvorming voor het volgende jaar.  Het is het seizoen van vruchtbaarheid, overvloed, liefde en sensualiteit.

Dit is het ultieme seizoen om onze zintuigen te stimuleren en te laten genieten. De bloemen, bomen, struiken en planten laten ons hun geuren en kleuren ervaren. De zon streelt ons met zijn warmte, het water van de zee of de plas verkoelt en verkwikt ons. We kunnen luisteren naar de vogels die hun lied laten horen, vrouwtjes die reageren op de roep van een mannetje.  Weet je nog hoe het zachte zomerfruit proeft? Zoet, vol,  en sappig.

De zomerenergie is een beetje dubbel: aan de ene kant vraagt het om actie en expressie. Dit zijn mannelijke kwaliteiten. Aan de andere kant is er het vrouwelijke stuk van  rust en  genieten van zon en water. De avonden zijn lang en als het mee zit kunt lekker lang buiten zitten. Alsof je na een dag werken een beetje vakantie hebt.

Ook nu is het weer belangrijk om naar je innerlijke tuin te blijven kijken. Zoals in een echte tuin je constant alert moet blijven op ongewenst onkruid,  kan dat ook in jouw innerlijke tuin een aandachtspunt zijn. Laat je het onkruid te hoog worden, dan worden de gewenste planten overwoekerd en zullen ze verdwijnen. Dat wat niet past bij jouw dromen, doelen en plannen en dat wat dit kan verstikken, dien je wijs te wieden. Dat betekent duidelijk zijn voor jezelf en naar anderen toe en “nee” zeggen als iets niet bij jouw dromen, doelen en/of plannen past. Soms moet je daarvoor zelfs dingen, oude patronen of relaties loslaten. Ruim op wat opgeruimd moet worden, zo schep je ruimte voor nieuwe impulsen.  Ook de zaailingen in jouw pot moet je blijven verzorgen en koesteren, net als datgene wat je in de Lente voor jezelf hebt gezaaid om straks in de Herfst te kunnen oogsten.

De Zomer is ook een tijd van vakantie vieren en ontspannen. Tijdens de zomervakantie voel je je vaak vrij. Kijk eens wat maakt dat je je zo vrij voelt tijdens de vakantie. Wat is er anders dan in het dagelijkse leven? Wat kun je doen of laten om straks als de vakantie voorbij is, dit vrije gevoel wat meer te behouden? Ook de vraag hoe hard heb jij de vakantie nodig? Leef je er naar toe omdat het een ijk-punt voor jou is geworden? Of kun de de vakantie ervaren zonder al te veel stress voordat het uiteindelijk vakantie gaat worden?! De Zomer mag en kan één prachtige grote dans zijn, meebewegend op al het bloeiende Leven in welke vorm dan ook. Magisch om zo de Zomer te mogen ervaren.

Zonnige groet,

Lia.

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).