Beltane, uitbundige en vruchtbare MeiViering

NatuurVrouw

Donderdag 29 april 2021

Beltane, (uitspraak Belteen), wordt gevierd in de Keltisch Traditie rond het eind van de volle Lente en het begin van de Zomer, volgens natuurlijk de NatuurKalender. Een start wordt daarmee gemaakt in de nacht van 30 april op 1 mei. Het feest kondigt het begin van de Zomer aan en is het feest van trouw. Trouw tussen jouw vrouwelijke en mannelijke energie.

Vanuit de Keltische Traditie die onze rode draad is, zien we ook een viering tussen het vrouwelijke en het mannelijke, dit wordt het Heilige Huwelijk genoemd. Beltane of Beltaine komt uit de Ierse taal en wil zeggen: helder licht ,van Bel Fire. Bel verwijst ook naar Belenos, de Keltische zonnegod. Andere namen voor het Beltanefeest zijn MayEve, Calan Mai, en Vanadisnacht.

Vanadis is één van de namen van de Germaanse Godin van de Liefde, de magie en de seksualiteit namelijk, Freya.

De Vanadisnacht staat meer bekend als de Walpurgisnacht.

Walpurga was een abdis die zeer fanatieke visies had over de Oude Religie.  Walpurga zette zo met regelmaat vermeende of juist niet vermeende vrouwen, heksen op de brandstapel.

Beltane is het begin van de zomer, voor het laatst werd dan ook de Heer der Chaos geëerd die verantwoordelijk was voor al die koude en vorst in de afgelopen donkere tijd.

Vruchtbaarheid en bevruchting zijn de basis van dit feest.

Hoe wil jij vruchtbaar zijn en wat of wie kan jou bevruchten ? Vruchtbaarheid gaat dan over welke kwaliteiten wil jij laten groeien, wie of wat kan jou inspireren

Met Beltane eren we ook al het jonge leven, alle vruchtbaarheid mag eer krijgen. We vieren het Leven zelf, het groeien en bloeien, de seksualiteit en intimiteit.

Het vieren van Beltane is in de Keltische Traditie het begin van de Zomer en vond in die tijden plaats tijdens de zonsondergang van 30 april op 1 mei.

Deze nacht was de nacht van het vieren van de Liefde, Moeder Aarde werd zo geholpen om vruchtbaar te zijn. De kinderen die werden geboren uit dit samen-zijn waren gezegend door de Godin en de God.

In de BeltaneTijd mogen de elementen Water en Vuur samenkomen.

De dauw van de nacht van 30 april op 1 mei kan magische krachten hebben door de energie van GrootMoederMaan en de Godin van de Dageraad Eos. De dauw kan helend zijn, schoonheid zowel innerlijk als uiterlijk bevorderen. Deze dauw als Zegening zou magisch zijn voor mens, dier en de Aarde zelf. In de oude tijden ving men de dauw op en gebruikte het als waswater of om te besprenkelen.

Op BeltaineEve werden op de hoge heuvels enorme vuren ontstoken. De Zonnekracht werd zo uitgenodigd om op MoederAarde neer te dalen. Hier gaat het over de zegening van heiligheid, reiniging en vruchtbaarheid voor mensen, het vee en de gewassen . Deze grote bonfires of needfires werden met het hout van 9 heilige bomen ontstoken. Men koos hout van wilg, hazelaar. Soms ook appel, wijnstok en meidoorn afhankelijk van de streek.

De kracht van de  Egalitaire Trouw.

Vrouwelijke en mannelijke krachten hebben we beide nodig om in balans en harmonie met onszelf en onze leefomgeving te blijven.

Hoe ervaar  jij je mannelijke krachten en kwaliteiten in jouw leven?

Hoe is het met jouw vrouwelijke krachten en kwaliteiten, hoe ontdek en ervaar jij die? Op welke manier kun je dagelijks werken met beide krachten?

Trouw aan jezelf is trouw zijn aan zowel je vrouwelijke als mannelijke krachten.

Als je leven bestaat uit één polariteit kan er eenzijdigheid ontstaan, er is Eb en Vloed, de Zon en de Maan, Nacht en Dag.

Maak jezelf Rond tot een Cirkel waarin beide prachtige krachten mogen leven, elkaar aanvullend elkaar ondersteunend, elkaar spiegelend,dan kom je in de kracht en heling en het heerlijk-beleven van het Heilige Huwelijk.

Zonnige groet,

Lia.

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).