Homeopathie en………..Sterven

Donderdag  11 maart 2021

Het HeenGaan van een dierbare, een geliefde, een vriend, een collega, een kennis, een mens of een dier kan zoveel pijn verdriet, gemis, leegte, rust, aanvaarding, dankbaarheid en mooie herinneringen geven.

In deze transformerende tijd, waarin het CoronaVirus voor van alles wordt gebruikt wat zeker niet aan Corona mag worden toegedicht, ( de Griep, een Ongeluk, een Onderliggend ziek-zijn, een……….) vraag ik mij met veel regelmaat af over het sterven in het Leven er nog wel mag zijn.

Hoe willen wij leven? In een risico-vrije wereld? In een wereld zonder ziek-zijn en virussen en bacteriën? Als we geboren worden en hiervoor de keuze maken, hebben we één zekerheid in dit Leven, eens als de Jou-Tijd daar is zal je als mens HeenGaan.

Het feit is en zal blijven dat er altijd virussen en bacteriën zullen zijn, zo is het ook altijd geweest. Sterker nog: bepaalde soorten maken ons menselijk en dierlijk bestaan mogelijk. Hoe wij ons verhouden tot en hoe wij met, om even in de CoronaTijd te blijven, dit virus omgaan is een interessante vraag. Deze vraag die ik neerleg doet niets af aan het gegeven dat er mensen met en door het Coronavirus zijn heengegaan of nog zullen heengaan. Hoe en in welke conditie, leeftijd en onderliggend lijden is een belangrijk item. Gevraagde bescherming of ongevraagde, opgelegde en zelfs gedwongen “bescherming” is tevens ook een levensvraag geworden.

Zou de angst voor ziek-zijn en sterven, een angst kunnen zijn om werkelijk het LEVEN te leven?

Als wij als mens de realiteit van het HeenGaan een inbedding zouden gunnen in het Leven, een aanvaarding en overgave laten zijn, hoe dieper zouden wij dan de waarde en puurheid van ten diepste LEVEN gaan ervaren.

Lentegroet,

Lia

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).