Homeopathie en Winterzwemmen

Donderdag, 12 november 2020

In de klassieke homeopathie werk ik met de levenskracht (dynamus) van het kind, de volwassene of het dier. Wij allen bezitten een bepaalde energetische kracht, een vitaliteit die ons in balans houdt gedurende ons leven. Is er een verstoring of disbalans van deze vitaliteit, dan benoemen wij dit als ziek-zijn, niet lekker in je vel zitten, niet stromen of je gewoon niet fit voelen. Die disbalans komt uit onszelf en kan ontstaan door externe factoren. Er wordt gewerkt vanuit de milieu-theorie, dus niet vanuit de bacterie/virustheorie. De bacteriën en virussen zijn niet de oorzaak van het ziek-zijn. Zij kunnen wel een aanleiding of gevolg zijn. Allereerst vindt er een disbalans plaats in ons eigen interne milieu, onze dynamus. Daarna kan een verstoring ontstaan van het natuurlijke, gezonde bacteriële evenwicht of word je vatbaarder voor virussen. Onze immuniteit, weerstand of levensbalans heeft ons gehele leven aandacht nodig. Goede, gezonde liefst biologische voeding, een baan of studie of school die passend en fijn voor jou voelt, voldoende inspirerende ontspanning in creatieve en/of sportieve vorm, voldoende en vooral een gezonde nachtrust met minstens 7 tot 8 uren slaap wifi-vrij zijn erg belangrijk. Goed en aandachtig zorgen voor jezelf is ook een sociaal en verbindend leven kunnen hebben met daarin ruimte en stilte voor jezelf. Verbinding door aanraking, uitwisselen, lachen, huilen, knuffelen, kussen, strelen kortom het Leven LEVEN. Dit alles is van essentieel belang voor MENSEN, klein of groot van lichaam, ongeboren en geboren. Dit geldt evenzeer voor DIEREN, tam of wild. Voor ons allen is de boodschap dat verbinden een ontmoeten is,  met als basis LIEFDE zonder SEPARATIE en ANGST. Ons immuunsysteem heeft ook de vier elementen erg nodig om de weegschaal in balans te laten blijven.

*De Aarde geeft ons gronding en aarding, zo blijven we als mensen dichter bij onze eigen unieke kern en voelen we ons “gedragen” doordat we letterlijk een verbinding aangaan door het maken van een heerlijke bos of strandwandeling.

*De Lucht geeft ons zuurstof en de mogelijkheid om inspiratie en expiratie in balans te brengen en te houden.  Lucht is ook het element van helderheid en creativiteit. Door de wind door je haren te laten waaien en je hoofd “leeg” te maken komen weer nieuwe invalshoeken naar voren.

*Het Vuur geeft warmte en verbinding, het is het element om je eigen Innerlijke Vuur te stimuleren en te reguleren.  Samen rondom een haard of kampvuur zitten geeft het gevoel van ontmoeten en verbondenheid.

*Het Water brengt je als element bij je eigen Stroom, je eigen LevensRivier. Hoe ga jij mee op de stroom van het dagelijkse leven en ook  je eigen stroom een  werkelijk onderdeel van je dag te laten zijn? Water is reinigen en ook loslaten. Dit element speelt een bijzondere rol in het reguleren en ondersteunen van je eigen vitaliteit.

Deze dynamus is meer dan onze vitaliteit. Het is ook onze geneeskracht en regulatiekracht. Een wonderlijke samenwerking tussen verschillende regelsystemen. Dag en nacht werken onze psyche, hormoonsysteem, zenuwstelsel en immuunsysteem samen door zich met elkaar te verbinden en te communiceren. Als mens zijn wij niet op te delen. Daarom is klassieke homeopathie een holistische geneeswijze. Onze ziel, ons gevoel, ons mentale vermogen, energie en lichaam zijn met elkaar verbonden. Zo zijn wij in totaliteit die unieke mens.

Homeopathie en winterzwemmen hebben de prachtige overeenkomst dat zij op een unieke wijze het immuunsysteem en onze vitaliteit ondersteunen. Zelf heb ik sinds enige jaren het winterzwemmen in mijn leven een plek gegeven. Het is een fantastische manier, met een kundige en professionele begeleiding, om jezelf, je vitaliteit en immuunsysteem te stroomlijnen.

Van oudsher leeft in Rusland de traditie om in ijswater te zwemmen. In eerste instantie is dat ontstaan in combinatie met de al zo bekende sauna. Men zwemt in ijswater om het lichaam sterker en gezonder te maken. Mijn ervaringen met het winterzwemmen zijn erg positief. Less is more en de kwaliteit van de warming-up en het water ingaan, is belangrijker dan de kwantiteit. Het kort en krachtig het water ingaan roept bij mij ook vaak het gevoel op van de homeopathische stimulans die je geeft in het remedievoorschrift. Niet de hoeveelheid aan druppels of korrels of tijd die je het water ingaat zijn het belangrijkste, echter wel de inhoud van de remedie en hoe je het water ingaat en het gaat ervaren. Elke keer als ik ga winterzwemmen mag ik het gevoel van een pure reiniging en boost weer beleven. Het is een vitaal gevoel dat ik dit wil en kan in hartje Herfst of Winter! Door de enorme reactie van het lichaam op de kou, worden hart, bloedvaten en longen getraind. Tevens stuurt het lichaam uit overlevingsdrang alle warmte naar de vitale organen. Zo worden door de hogere lichaamstemperatuur virussen en ziektekiemen verbrand. Belangrijk is dat je lichaam eerst warm moet zijn, voordat je het koude water in gaat. Een sauna of een goede fysieke inspanning geeft een beschermende voorraad warmte. Met een koud lichaam gaan zwemmen geeft risico’s voor o.a. hart, nieren en gewrichten. ‘’Hoe meer, hoe beter’’ geldt niet in het geval van winterzwemmen. ‘’Kort en krachtig’’ is het uitgangspunt.  Verder is kenmerkend, dat je blijft bewegen in het water en niet stil gaat zitten. Door te blijven bewegen kan de kou optimaal inwerken op het lichaam en is daarmee het gezondheidseffect groter. Na het zwemmen is het belangrijk om schone en droge kleren aan te trekken en iets warms te drinken. Ben je enthousiast geworden of heb je vragen neem dan gerust contact op met  Merlijne Opstal van FeelingFitt, www.feelingfitt.nl, tel: 06-47188400, info@feelingfitt.nl

Ik wens iedereen een sportieve en gezonde week toe,

Warme Herfstgroet,  Lia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).