Homeopathie en Angst

Donderdag 9 april 2020

In de homeopathische praktijk ontmoet ik dagelijks vele vormen van angst. Mijn ervaring is dat mensen met angst een bad nodig hebben waarin ze onderdompelen, de angst aankijken , opstaan uit het bad, zich nog eens afspoelen en eruit stappen.
Angst geeft in positieve zin de mogelijkheid om transformerend met je eigen angst te werken. Wat is de oogst om te lang of voor altijd in het bad te blijven liggen? Wat brengt transformatie jou aan oogst?
Angst aankijken wil zeggen dat je de angst kan en wilt benoemen. Vervolgens is het belangrijk te begrijpen waarom je angst hebt.
Wat is de boodschap van jouw angst voor jouzelf en voor je leven ? Daarna kun je de keuze maken om te gaan ontdekken wat jij nodig hebt om je angst te transformeren. Dat “afspoelen en uit het bad stappen” is net als de vorige stappen een procesje in een proces. Soms kunnen kleine en grote processen in minuten tot uren of dagen plaats vinden! Kwaliteit is niet afhankelijk van Kwantiteit!
In deze tijd met het Corona-Gebeuren is er voor heel veel mensen angst. Er zijn ook vele vormen van angst.
Angst om ziek te worden, angst om benauwd te worden en te stikken, angst om te sterven, angst om dierbaren en geliefden te verliezen, angst om anderen te kunnen besmetten, angst om werk en de gekoppelde zekerheid hieraan te verliezen, angst om geen cashflow meer te hebben, angst om volledig arm te worden en alles aan materie te verliezen, angst om alles wat aan materie is opgebouwd kwijt te raken, angst om spaargeld te “moeten” aanspreken, angst dat de mensheid dit gebeuren niet gaat overleven, angst voor dwang, manipulatie,restrictie, sancties als je als mens er anders over voelt en denkt dan de huidige norm in de huidige maatschappij, angst voor eenzaamheid, angst voor “opsluiting” en vrijheidsbeperking, angst voor opgelegd of zelf afgedwongen vaccinatie-beleid, angst voor velerlei mogelijke sancties als je de keuze maakt voor geen vaccinatie, angst voor een nog verdere ontwrichting in de maatschappij, in families en zelfs in gezinnen, vriendschappen, bedrijven en organisaties, angst zichzelf en eigen grounding kwijt te raken door de overvloed aan informatie, angst in gezinnen of deze maatregelen voor de ouders/c.q.verzorgers met betrekking tot kinderen nog veerkracht zal blijven behouden, angst voor separatie en gescheiden te worden van zieke of stervende dierbaren, angst voor de buitenwereld, andere mensen en dieren, angst met betrekking tot de integriteit en betrouwbaarheid van alle nieuwsfeiten, angst gediscrimineerd, gesepareerd of verstoten te worden als je een andere mening hebt en deze ook kenbaar wilt maken, angst voor de toekomst, angst om smetvrees te ontwikkelen, angst het vertrouwen in eigen vitaliteit en zelfgenezend vermogen te verliezen.
Angst is zelden een fijne en goede RaadGever.


Vanuit mijn ervaring met mensen met welke angst dan ook, is het belangrijk dat zij worden gehoord, dat de angst benoemd mag worden, dat de angst er mag zijn, dat er verder kan worden gekeken dan de angst op zich, de werkelijke rede ontdekken kan helend en bevrijdend werken, dat er compassie kan zijn over het angstige gevoel en bereidvaardigheid om er dieper naar te kijken, dat de mens met angst soms support nodig heeft in het onderdompelen ( metafoor voor dieper kijken wat de rede van je angst is ) opstaan en afspoelen ( de metafoor voor de angsten willen loslaten ) en tenslotte uit het bad stappen ( de metafoor voor je levensweg vervolgen en de angst een andere plek geven , zodat het niet meer of minder bepalend is in je leven ).
Angst kan het volgende te weeg brengen: beklemming, beperking, tunnel-visie, dwang, je ongelukkig voelen, zicht verliezen op je Zielsbestemming, verlies van realistische overview, zelfstandig blijven nadenken en handelen, informatie eerlijk toetsen en onderzoeken in plaats van info te slikken als zoete koek. Tenslotte kan angst op verschillende levels, fysiek, energetisch, psychisch, mentaal en spiritueel een arsenaal aan klachten ontwikkelen. Dan wanneer nodig en passend kan er een keuze worden gemaakt voor een Homeopatische begeleiding. Homeopathie kan dan het begrip, geduld, bereidvaardigheid, compassie, wijsheid en zelfgenezende aanreiking en transformatie zijn, zonder geheel in het bad ondergedompeld te blijven. Gepaste aandacht voor wat er is en gepaste aandacht om verder te gaan. Fear and fright in ons vakjargon behelzen vele pagina”s in de repertoria ( een repertorium is een aanwijzingsboek betreffende zowel fysieke als mentale, psychische en energetische symptomen ) met vervolgens de verwijzingen naar een schat aan remedies.


Vanuit de Homeopathie is het dus niet de bedoeling de angst te onderdrukken, zodat het een eigen leven gaat leiden. Het is echter de bedoeling de angst te doorleven en het een andere plek te geven zodat de dominantie van angst zich kan omzetten in vertrouwen en hoop. Een innerlijk proces om op een duurzame en constructieve wijze , afgezien van je immuunsysteem en vitaliteit goed te verzorgen, op een andere wijze, dan vanuit angst, om te gaan met germs and contamination.
Vertrouwen in je eigen immuunsysteem, willen bouwen op je eigen vitaliteit en levenskracht, je lichaam eren om wat het allemaal kan en doet, dankbaar zijn met je heldere en wijze geest en tenslotte blij worden van je eigen warme hartkracht, LAAT JE BERGEN VERZETTEN, BERGEN BEKLIMMEN OM BOVENAAN DE TOP JE ANGST TERUG TE GEVEN DAAR WAAR HET IS BEGONNEN. ALS EEN KRACHTIG, STERK EN HOOPVOL MENS GA JE DE BERG WEER AF, JE LEVENSPAD VERVOLGEND!
Ik wens iedereen passie-volle en mooie Paasdagen toe.
Warme Lentegroet,
Lia

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).