Homeopathie en Virussen

Dinsdag 24 maart 2020

In hoeverre is een virus of bacterie in staat om ziek-zijn te laten ontstaan?
Graag wil ik deze week ook de nodige aandacht aan de persoonlijke benadering geven. Veel factoren spelen een rol als we kijken naar de aanleiding en dus het externe milieu. Stress in werk en het persoonlijke leven, global stress, hoe lekker zit je wel of niet in je vel, voeding, opvoeding, het klimaat, roken, alcohol ( en daarmee bedoel ik beiden in extreme mate ), woonomstandigheden, boze buren, irritante schoonmoeders en zo kan ik nog wel even doorgaan.


Al vanaf halfverwege de 19e eeuw is het doel van de medische wetenschap het bevechten en bestrijden van de “uitwendige” ziekteverwekkers. Louis Pasteur en Claude Bernard hadden de nodige eigen wijsheden over het ontstaan van ziek zijn. Over de bestrijding van onder andere bacteriën doen al heel lang twee tegenstrijdige theorieën de ronde. De theorie van Pasteur was en is dat bacteriën ziekten veroorzaken en dat met de bestrijding van de bacterie de ziekte verdwijnt. In grote mate is deze theorie omarmd door de medische wetenschap. Toch is er het verhaal dat Pasteur op zijn sterfbed tot inzicht kwam en benoemde dat Bernard en anderen gelijk hadden, dat het interne milieu de bepaling is of ziek-zijn zal ontstaan of niet en niet de aanleiding vanuit buiten!
Er was echter ook een andere theorie in Frankrijk die support kreeg van Claude Bernard en Antoine Bechamp. Deze theorie zegt dat er altijd bacteriën zullen zijn, echter dat in een gezond intern milieu, ons eigen “BinnenKlimaat “ deze bacteriën geen kans krijgen om kwaad te doen of een ziekte te ontwikkelen. Pas als ons interne systeem uit balans is, vervuild is, over-stressed is krijgen de bacteriën een kans. Louis Pasteur zou onvoldoende wetenschappelijk bewijs hebben gehad om zijn theorie te staven. Dat was toen en nu geen bezwaar om de theorie toch wereldwijd geldig te verklaren. De theorie van Bernard en anderen was beter onderbouwd, maar er is niets mee gedaan. Eigenlijk hebben wij die bevindingen aan de kant geschoven en hebben we ze vrij collectief willen vergeten. Verantwoording voor je eigen vitale kracht, je veerkracht en je weerstand is voor sommige mensen in 2020 nog steeds een bijzonder onderwerp om open en eerlijk bespreekbaar te maken. De bevindingen van Bernard en Bechamp worden echter door velen verder gedragen! De grondlegger van de homeopathie is de Duitse arts, apotheker wetenschapper, botanicus en scheikundige Samuel Friedrich Christian Hahnemann (1755-1843) wist toen al, dat ziek-zijn alles heeft te maken met balans en evenwicht in de mens zelf.
Momenteel wordt de epidemische aandoening gelijkgesteld met de ziekteverwekker. De epidemiologie geeft echter uit de nuchtere ervaring aan dat bij de Mexicaanse griep in 2009 een virus niet direct evenredig aan het aantal besmettingen schadelijk hoeft te zijn. De gezondheidstoestand van “the host “ is voor het virus bepalend. Vanuit de immunologie is bekend dat niet elke besmetting symptomen oproept en de uiteindelijke manifestatie niet slechts bepaald wordt door de ziekteverwekker. Zo ontstaat een zelfbevestigende werkelijkheid, want alleen de mensen waarvan verwacht wordt dat daar het virus gevonden gaat worden, worden onderzocht.
Het paradigma van het hedendaags medisch denken heeft gemaakt dat we door vooronderstellingen in een wetenschappelijke fuik komen te zitten, waar angst de grondslag is. We mogen onze blik verruimen en verdiepen naar een overview. Een beperkte visie wordt als sluier neergelegd en werkt zo paniek, angst en verlamming in de hand. Kiezen we voor isolatie en afwachten, echter waar is dan de relativering van de eenzijdige oriëntatie op de ziekteverwekkers?


Een open, brede, nuchtere en spirituele grondhouding bevrijdt van handelen uit angst. We kunnnen de keuze maken om te stoppen met een generaliserende en statische benadering. We kunnen de keuze maken om onszelf duurzaam, zachtzinnig, persoonlijk en vooral vitaal te versterken.
• Geen paniek
• Weinig stress
• Veel ontspanning
• Gezonde, liefst biologische voeding
• Voldoende rust
• Voldoende frisse lucht
• Gezonde leefomgeving
• Veel Liefde!
Hoe belangrijk is het je te blijven realiseren dat elke virus een “GUNSTIGE VOEDINGSBODEM” nodig heeft om te kunnen vermeerderen. Focus dus op jezelf door je zelf te versterken.
Deze week vinden de geplande consulten per telefoon plaats. Homeopathie geeft begeleiding aan elk haar of zijn specifieke situatie! “We like to support individuals”! So stay strong, stay safe, stay well and positive.
Zonnige Lentegroet,
Lia

 

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).