Homeopathie en ode aan de Man

Donderdag 16 januari 2020

Ook in mijn homeopathische praktijk ontmoet ik de mannen die verwikkeld zijn in de PenoPauze of AndroPauze en de Midlife Crisis. Hele verhandelingen en boeken zijn aan de man in deze fase gewijd.
Verschillende benamingen die soms in één adem worden genoemd. De PenoPauze wil eigenlijk zeggen dat in deze fase de man problemen heeft met de geslachtsorganen, met name de penis en dan vooral erectieproblemen. De Midlife Crisis kan zich openbaren omstreeks dezelfde leeftijdsperiode rond 40 e en 55e levensjaar. Deze crisis is een levensfase en de issues liggen voornamelijk op het psychisch-geestelijk en spiritueel gebied. Deze crisis ontstaat vaak door sociale-psychologische stress, terwijl er voor de man in kwestie een uitstekende testosteronwaarde kan zijn.


De mannelijke overgang of de AndroPauze speelt zich af op het hormonale vlak. Het mannelijk geslachtshormoon testosteron wat voor 95 % in de testikels wordt geproduceerd gaat geleidelijk afnemen. Dit hormoon wordt via het bloed door het lichaam vervoerd en heeft zo invloed op de hersenen, de botten, het bloed, de spieren , de libido, het immuunsysteem en de erectiekracht van de man. Testosteron heeft dus invloed op verschillende organen en daarom kunnen er verschillende symptomen tegelijk optreden.
De daling van het geslachtshormoon testosteron gaat echter geleidelijk en kan tientallen jaren duren. Soms wordt het haast niet opgemerkt. De daling is echt een dalen, niet een geheel verdwijnen. Een lager testosterongehalte blijft aanwezig en dat is waarom mannen op nog zeer hoge leeftijd kinderen kunnen blijven verwekken. Bovendien hoeft het lagere testosterongehalte niet tot een klacht te leiden en geeft het een teken van een natuurlijke veroudering. De vrouw, hoe uniek ook, heeft meestal een kortere tijd in jaren qua het dalen van het oestrogeengehalte, wat van zeer hoog naar laag kan gaan. Sommige vrouwen ervaren de overgang gedurende een jaar, anderen meerdere jaren. Als de vrouw de MenoPauze heeft ervaren is er eigenlijk geen vruchtbaarheid meer in de vorm van zwangerschap. Wel kan zij haar vruchtbaar-zijn omzetten in het delen van allerlei levens-wijsheden en ervaringen. Echter er zijn situaties bekend van vrouwen die rond het 50e levensjaar of nog later een zwangerschap kregen en ook het kindje baarden.
De man kan in deze overgang of in de midlife crisis veel onstabiliteit ervaren en zijn eigen WEG niet meer zo vinden of het gevoel hebben deze kwijt te zijn. Of het gevoel hebben zijn WEG geheel anders in te “moeten” of willen vullen. De ervaring heeft laten zien dat tijdens de levensfase waarin het testosterongehalte meer gaat dalen en zich in klachten manifesteert, het scheidingspercentage veel hoger ligt. Vanuit onstabiliteit worden dan beslissingen genomen die geen relationeel issue hebben in de basis. Hoe prachtig is het dat de Homeopathie de Man ziet in totaliteit in een fase van overgang en soms verwarring, van confrontatie en uitdaging om een volgende levensfase in te gaan. Om mee te bewegen met de Natuur zelf, die laat zien dat ouder worden geen inboeten is aan kwaliteit, echter wel het delen van levenswijsheden, net zoals de Crone-Vrouw dit doet in en na de MenoPauze!
Ode aan de Man die zo wil kijken naar een veranderende levensfase en ook wil voelen en begrijpen wat er werkelijk gaande is. De Homeoapthie kan daar waar nodig een ondersteuning geven in fysieke-hormonale-energetisch-psychische-mentale-spirituele issues en levensvragen die zich vaak in deze periode aandienen.
Homeopathie kan zo een belangrijke plaats hebben om de MAN opnieuw te laten stralen in een volgende en vernieuwende levensfase zonder zijn Ziel en Hart te verliezen en zijn eigen en unieke Wezen. A WiseMan is dan het gevolg van het gelopen pad door de uitdagingen heen.
Warme winterse groet, Lia.

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).