Homeopathie & Eerlijkheid & Anders Eerlijk!

Woensdag 20 november 2019


Wat is eerlijkheid? Verschillende mensen kunnen hier een verschillende mening of definitie over geven. Vanuit de Homeopathie kijk ik als therapeute zo eerlijk en open mogelijk naar de mens in haar of zijn ‘staat van zijn’. Dit kan spiegelend en soms confronterend zijn. Ziek-zijn heeft uiteindelijk altijd een boodschap , hoe je daar als mens mee om wilt gaan is dan de vraag. Vanuit integriteit, mildheid, invoelend vermogen, positiviteit, betrouwbaarheid en transparant-werken kan de Eerlijkheid een vorm krijgen. Anders Eerlijk is voor mij het gegeven dat soms zwijgen en verstilling een passende mogelijkheid gedurende een bepaalde periode is. Een kindje wat nog borstvoeding drinkt ga je pas havermoutpap aanbieden, als de tijd daar voor rijp is en het kindje daar aan toe is.
Ik kan het ook anders verwoorden. Als homeopate heb ik te “levelen” daar waar het bewustzijn van degene in kwestie is. Als het kindje te vroeg de havermoutpap krijgt aangeboden kan het zich verslikken of zelfs stikken. In het ziek-zijn en de start van het helingsproces kan het soms tijd vragen om los te komen van het onbewust-zijn. Het bewust-zijn is van groot belang om te kunnen aankijken wat de boodschap van het ziek-zijn, het ongeluk, de chronische situatie of welke vorm van disbalans dan ook is. Om eerlijk met mildheid en positiviteit naar je eigen situatie te kijken, zal moed en durf nodig zijn. Een situatie is te transformeren als de mens bereid is te reflecteren op de oorzaak en de aanleiding. Als die mogelijkheid er komt, is de tijd van de havermoutpap aangebroken. Anders Eerlijk wil dus zeggen dat ik als therapeute geduld mag hebben met de levensfase of ontwikkelingsweg waar iemand zich op bevindt. Passend geduld, geen eindeloos geduld! Ziek-zijn mag en kan dan een transformatie en groeiproces zijn.
Warme groet,
Lia.

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).