Homeopathie en de vijf Elementen

Vrijdag 13 september 2019

De remedies die ik voorschrijf komen uit de natuurrijken en laten zien hoeveel er aan heling ligt in Moeder Natuur zelf. Graag deel ik dus informatie over de vier elementen Aarde, Lucht, Vuur en Water en vijfde element Aether. De vijf elementen zijn samen een wezenlijk onderdeel in de Homeopathie. Als mens, dier, plant en steen hebben we de elementen nodig om ons unieke leven vorm te geven. Komende weken zal ik de elementen met de brug naar de Homeopathie beschrijven. Deze week wil ik het element Water aandacht geven.

Water
Zo eenvoudig als het watermolecuul is, zo belangrijk is Water op de Aarde. Water is de drager van al het leven en heeft een cruciale rol in onze biosfeer.
Vrijwel alle organismen op Aarde bestaan voor een groot deel uit water en hebben water nodig om te overleven. Mensen bestaan voor een groot deel uit water. Bij vrouwen is ongeveer de helft van het lichaam water, bij mannen is dat nog iets meer, zo’n 55- 65%. Een lichaam van een baby bevat zelfs nóg meer water: wel 75%!
Van oudsher wordt het element water gekoppeld aan voelen, intuïtie en relaties. Het staat voor de Ziel, emotie, de Maan, de spiegel en reiniging.
Innerlijk kan Water de intuïtie, dromen, perceptie, voorspellen en Weten vanuit de Ziel stimuleren. Het element Water is van magisch belang in Moeder Natuur en het leven van al het Leven op aarde zelf. Water is stroming, reiniging, streling, zachtheid, heling, heilig en vooral een vrouwelijk element. Water kan ons laten stromen en ons laten huilen. Het kan mens en dier bij het gevoel en diepe emoties brengen.
Water is van levensbelang. Is er geen water, dan zal het leven verdorren.
Water geeft de mogelijkheid om je eigen STROOM te bekijken en je eigen LevensRivier te voelen. Ga je mee op je eigen unieke stroom of op die van een ander? Hoe laat jij je meevoeren op je eigen stroom? Water geeft ook verbinding, niet alleen door de waterwegen maar door mensen samen te brengen in een tijd van genieten of in een tijd van NOOD. De watersnoodramp in februari 1953 in Zeeland is daar een treffend voorbeeld van. Water wil jou laten stromen door je te dragen, drijvend op eigen unieke kracht. Go with the Flow, your own beautiful FLOW.

Om tot een meest passend homeopathisch voorschrift te komen, heb ik als klassiek homeopate niet alleen mijn hoofd nodig, echter ook mijn hart. Binnen het consult is het soms nodig iemand tot haar of zijn diepe gevoelens te brengen, zodat er verwerking en heling kan plaatsvinden. Transformatie van ziek-zijn naar helen vraagt eerlijkheid (reiniging) om te kijken naar de aanleiding en de oorzaak. Om deze hulpvraag te kunnen begrijpen en voelen heb ik mij als therapeute en mens te verbinden door hartkracht en intuïtie met die ander. Mede zorg ik ook voor mijn eigen unieke STROOM, door afstemming en keuzes in hoe ik mijn beroep als klassiek homeopate vorm wil geven.
Herfstgroet,
Lia.

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).