Homeopathie en de vijf Elementen

Dinsdag 27 augustus 2019

De remedies die ik voorschrijf komen uit de natuurrijken en laten zien hoeveel er aan heling ligt in Moeder Natuur zelf. Graag deel ik dus informatie over de vier elementen Aarde, Lucht, Vuur en Water en vijfde element Aether. De vijf elementen zijn samen een wezenlijk onderdeel in de Homeopathie. Als mens, dier, plant en steen hebben we de elementen  nodig om ons unieke leven vorm te geven. Komende weken zal ik de elementen met de brug naar de Homeopathie beschrijven. Deze week wil ik het element Lucht aandacht geven.

 

Lucht

Lucht is het meest ijle element en Aarde het meest dichte element. Lucht is niet vast te pakken en heeft een ongrijpbare factor, ook is het onzichtbaar. Lucht is wel voelbaar en   soms te ruiken. Lucht is er altijd, soms zijn we ons als mens ervan bewust en soms helemaal niet. Dit element is van levensbelang. Zonder lucht kan de mens maar een paar minuten overleven. Lucht is levensenergie. Lucht is altijd in beweging. Het stijgt op als het warm wordt door bijvoorbeeld de zonnekracht en het daalt weer als het afkoelt. Hierdoor ontstaan verschillen in luchtdruk. Aangezien de atmosfeer om onze Aarde één geheel is, stroomt lucht continu van gebieden met een hoge luchtdruk naar gebieden met een lage luchtdruk. Dit is wat wij als  de WIND  ervaren en zo noemen.

Uit de oude tijden wordt Lucht geassocieerd met het onzichtbare en het heilige.

Zo betekent het Griekse ‘psyche’ zowel ziel en menselijke geest als adem en windvlaag. Het Griekse woord ‘pneuma’ betekent wind en lucht, echter ook adem en geest. De Lucht kan snel zijn (net als  onze gedachten), gesproken woorden, inspiratie en verlangens krijgen vleugels.

Woorden, gedachten, inspiratie en verlangens kunnen soms ook ongrijpbaar zijn. Soms zelfs niet te begrijpen en onzichtbaar zijn. Lucht heeft te maken met het bewustzijn, denken en het vergaren en delen van kennis. Het heeft samen met het element Vuur een soms meer mannelijke energie. Het is ook het verbindende element van communicatie, het geschreven woord en muziek. Lucht draagt de geluiden en geuren om ons heen. Geluid is trillende lucht. Communicatie kunnen we vorm geven door onze stem. Sinds de oertijd communiceren we met geuren. In onze maatschappij is de communicatie via geuren soms een onbewust proces, maar soms juist ook niet. Een voorbeeld daarvan is de mengingen qua geuren die worden bedacht en getest in de cosmetische branche of de heling en genezing door geuren of bepaalde combinatie van geuren in de Aromatherapie. Communicatie met geuren is ook terug te zien in de dierenwereld.  Te veel info en hoofdzaken kan maken dat de verbinding met de realiteit soms niet meer te vinden is. Dromen, plannen, inspiratie en wensen hebben het nodig om tot vorm te komen door te doen en actie te ondernemen. Het blijven hangen in het  zweven lijkt eeuwig te worden in plaats van het werkelijk te doen. Kennis opdoen heeft het Aarde-element nodig om daadwerkelijk tot vorm te komen en een creatie verder te laten groeien en ontwikkelen. Het element Lucht helpt om via ademhaling en verbinding hoofd, hart en handen samen te brengen. Door een goede en gezonde buikademhaling kom je dan bij je eigen Bron en  is er inspiratie om de creatie te laten ontstaan en uit te werken.

Lucht en Homeopathie hebben gemeen dat beiden te maken hebben met keuzes maken. De keuze van de therapie, de keuze van de informatie die je tot je gaat nemen en hoe je met deze informatie om wilt gaan. Het hoofd mag de keuze maken in samenwerking met  hart en handen. Dan zijn het denken en voelen in evenwicht. Door het evenwicht ben je als mens dichter bij de eigen Bron van Creatie.

Om tot een meest passend homeopathisch voorschrift te komen, heb ik als klassiek homeopate informatie, overdenking, verwerking en inspiratie nodig om tot een remedievoorschrift te komen, wat bij die mens of dier met haar/zijn hulpvraag het meest kan aansluiten. De roerselen van de Ziel, de vragen van het Hart, de gedachten van de Geest en de symptomen van het Lichaam vormen zo een tableau dat het verhaal laat zien van die unieke mens of het bijzondere dier.     

Warme groet, Lia                    

 

 

 

Lucht-Inspiratie

 

Lieve Lucht,  ongrijpbaar en toch kan ik jou voelen,

jouw levensenergie schenkt mij kracht voor mijn doelen.

 

Lieve Lucht, ik kan jou ruiken en je stroming ervaren,

jij helpt mij om mijn creaties te stimuleren en te bewaren.

 

Lieve Lucht, jij bent mijn heilige IN en UIT,

jij neemt mij mee naar Oost, West, Noord en Zuid.

 

Lieve Lucht, jij bent mij alles, mijn stromende Inspiratie-Bron,

ik reis met jou in gedachten naar GrootMoeder Maan en Vader Zon.

 

Lieve Lucht, jij helpt mij om Aarde en Vuur in mij te laten gronden,

zodat wij in liefde met alle elementen blijven verbonden.

 

Lia Opstal-Dees december 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).