Homeopathie en het VROUWELIJKE en MANNELIJKE principe

Woensdag 6 februari 2019

De indeling Giamos, het donker, dus de vrouwelijke energie en Samos, het licht en dus de mannelijke energie zijn bruikbaar met alle polariteiten in het leven. Als je dit begrijpt, kun je het toepassen in je leven en ontstaat er balans. Balans in jezelf en balans om je heen.

Daarbij staat Giamos ook voor het vrouwelijke en Samos voor het mannelijke principe.

Werken met deze principes maakt dat je weer in verbinding komt. In verbinding met de natuur, anderen en uiteindelijk met jezelf. Want wij mensen zijn onderdeel van de natuur en reageren op het natuurritme. Hoezeer we dat ook proberen te omzeilen met elektrisch licht, voedsel gekweekt met kunstlicht of in een ver en warm land.

Disbalans ontstaat als we de verbinding met de natuur en haar ritme met Giamos en Samos verliezen. Als een van de twee polariteiten niet of onvoldoende aan bod komt verliezen we de verbinding en dan ontstaat er dualiteit. Dit is precies wat we zien in onze maatschappij. Alles is gericht op groei, constant presteren en actief zijn. We leven in een 24-uurs maatschappij waar nauwelijks nog ruimte is voor rust. Er is geen of onvoldoende afwisseling tussen de polariteiten. We benaderen ze als dualiteit: het is of licht of donker, je bent of actief of passief. Terwijl in de natuur we juist zien dat er afwisseling is. Licht wordt donker en donker wordt licht, actie wordt rust en rust wordt actie. Dit alles in een cyclisch ritme. In de homeopathie werk ik vanuit het holistische principe waarin de vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten samenkomen. De ene kracht kan namelijk niet bestaan zonder de andere.

Er is geen nacht zonder dag. Geen eb zonder vloed. Geen donker zonder licht. Hart en hoofd mogen samenwerken in plaats van de dualistische benadering. Het cyclische ritme wat vrouwelijk is, zoals de fasen van de Maan en de natuurlijke  menstruatie hebben ook het lineair denken nodig, om vanuit groei naar bloei te komen. Homeopathie is een geneeskunst die de oorzakelijkheid en de aanleiding van de disbalans  samen wil zien en begrijpen en niet in fragmenten. De vrouwelijke kwaliteiten van stilte, luisteren, invoelen, hartkracht en intuïtie kunnen samen met de mannelijke kwaliteiten van schrijven, differentiëren, studeren en tot aktie komen een passend remedievoorschrift/advies, coaching of counseling als uitwerking hebben. Het invoelen en begrijpen  met het overzien van het geheel heeft haar eigen waarde, evenals het analytische en methodisch werken. De introspectie en stille waarnemer van de rechter hersenhelft heeft zo een prachtige samenwerking met de details oplossende en rationele krachten van de linker hersenhelft. Elke mens, vrouw ,man, jongen of meisje bezit zowel vrouwelijke als mannelijke energie. De hoedanigheid waarin kan zo uniek en dus verschillend zijn! Klassieke homeopathie is een geneeskunst voor iedereen, de stoere meid, de zachtaardige jongeman, de sterke mannelijke vrouw en de stille spirituele man. Vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten en krachten maken en laten zien de Stralende Mens die jij bent of wilt worden!

Winterse, voorjaarsgroeten Lia

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).