Homeopathie en je KIND omhullen

Dinsdag 11 december 2018

 De kerstvakantie komt er aan en menige ouders vertellen mij, dat hun kind weer toe is aan een “break”. Hoe is het met jouw kind op de basisschool of het voortgezet onderwijs gesteld?  Wat is leren?  Is dit boekenwijsheid, automatiseren van de 12 of 13 tafels, alle provincies met de steden uit je hoofd leren, turbolessen en turbotoetsen? Dromen over lange verslagen en PTA-toetsen ? Ik vind leren, ontdekken , studeren en ontwikkelen van levensbelang. Alleen de wijze hoe, wanneer, hoe lang en met welk doel is hoofdstuk 2! Mogen alle peuters een peutertje zijn, mogen kleuters nog kleuteren? Mogen basisschool-kinderen ook nog spelen en eens geen huiswerk maken? Waar krijgen onze pubers adem-leefruimte na een intense dag en studeren op school? Het is niet verwonderlijk dat zoveel kinderen en jongeren, ook hele jonge kinderen, burnout-gerelateerde klachten hebben of in een volledige burnout terecht komen. Het is diep verdrietig dat anno 2018 de WEG zo bepalend is gemaakt voor al die kinderen. Presteren, studie cq beroepskeuzes “moeten” maken onder te veel druk met vaak, mijns inziens te weinig of geheel geen oog meer voor het unieke KIND.  In de praktijk mag ik met de nodige regelmaat kinderen en jongeren begeleiden die overwhelmed zijn door het onderwijssysteem. Hoe belangrijk is het dat ook in het leren de vrouwelijke en mannelijke kracht in elk KIND een kans krijgt! Dat hoofd en hart en handen mogen bijdragen aan het  ontwikkelen, ontdekken, leren en doorleven. De kennis kan dan opgedaan en doorvoeld worden om zo een plek te krijgen zonder TURBO-KRACHTEN in welke vorm dan ook! Willen wij onze KINDEREN omhullen en voorleven, dat ook in het onderwijs het in en uitademen is! Gaan wij als ouders, begeleiders, leerkrachten staan voor al die Stralende Sterren ?!

Gelukkig ontwikkelen zich steeds meer vormen van KIND-vriendelijk onderwijs. De Vrije Schoolpedagogiek heeft hier al heel lang een bijdrage in willen en weten te geven. Want is leren en studeren uiteindelijk niet, het worden zoals je bedoeld bent!

Als dus die vele symptomen op vaak verschillende levels, in een burnout zich voordoen,  is daar ook de omhulling van de klassieke homeopathie. Een remedievoorschrift is belangrijk, echter de coaching en counseling die ik dan geef heeft ook een belangrijke plaats in het proces van genezen. Wat heeft een KIND nodig, welke vorm van onderwijs, welke momenten van rust en ontspanning? Waar mag de agenda van al die KINDEREN iets anders worden ingevuld? Het begeleiden van de ouders cq begeleiders of leerkrachten van het kind d.m.v. een gesprek of verdere coaching, is in mijn ervaring helaas vaak een ook ondergesneeuwd KINDJE. Ik geef die begeleiding daar waar nodig, omdat ik ervaren heb dat ritme en regelmaat hierin van essentieel belang zijn voor het kind en de directe omgeving. Laten we met elkaar de bewustwording vergroten door te benoemen en te erkennen dat we teveel opgebrande kinderen om ons heen zien. Dan kunnen wij samen met hen een keuze maken om te helen, een ander pad te kiezen om zo tot een gelukkig en vrij KIND op te groeien. Kinderen mogen zich veilig, vrij en eigen voelen! Geniet dus van al deze creaties van vrije kinderen!

 

Warme groet,

Lia.

 

 

 

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).