Homeopathie en de Donkere-Dagen-Tijd

Woensdag 7 november 2018

De tijd van de Donkere Dagen is weer aangebroken en voor veel mensen een tijd, die gevoelens geeft van somberheid, gevoelens van neerslachtigheid, leegheid en zwaarmoedigheid.

Het woord DEPRESSIE komt van het Latijnse woord DEPRIMERE, wat wil zeggen : terneerdrukken of naar beneden drukken.

Er zijn vele vormen van hoe een depressie zich kan uiten.

*De unipolaire depressie waarbij alleen de symptomen van bijvoorbeeld somberheid, sip voelen, leegheid zich langere tijd manifesteren.

*De bipolaire depressie waarbij de perioden van bijvoorbeeld zwaarmoedigheid en negatieve gevoelens zich afwisselen met uitbundige extreme gevoelens en extroverte acties.

*De chronische depressie waarbij de kenmerken van de unipolaire depressie steeds wisselend aanwezig zijn. Over een lange periode is er neerslachtigheid en verdriet, vervolgens komt er een langere periode van blijheid en welbevinden. Deze vorm laat zich zien over jaren.

*De postnatale depressie waarbij na de zwangerschap en de geboorte voor de vrouw er na weken of maanden gevoelens van angsten en onzekerheden ontstaan. De nieuwe levensfase en de hormoonhuishouding, die weer anders wordt, kunnen hierin onder andere een belangrijke rol hebben.

Als een vrouw met haar partner een kindje verliest door een vroeggeboorte of een sterven tijdens de geboorte of daarna, kan ook de postnatale depressie ontstaan.

Vandaag wil ik vooral iets delen over de WINTERDEPRESSIE en de HERFST- en WINTERBLUES.

De donkere dagen brengen ons mensen naar binnen, in onze huizen. De zomerse dagen hebben we los te laten.

Dit is de tijd van verdieping met je eigen innerlijke wereld, bewust en onbewust.

De Herfst en de Winter zijn de vrouwelijke seizoenen. Deze seizoenen kunnen confronterend zijn, omdat mensen alleen zijn of zich alleen voelen. In de Wintertijd komt het aan op de verbinding met jezelf en het Vuur in jezelf blijven ervaren.

De Lente en de Zomer zijn de mannelijke seizoenen en zijn naar buiten gericht, contact en verbinding met de wereld om je heen staan dan meer op de voorgrond.

Vanuit de Klassieke Homeopathie is mijn vraag : wat is de oorzaak, de innerlijke kwestie en de aanleiding, de uiterlijke kwestie van het terneergedrukt zijn en je alleen en/of leeg voelen?

Voor veel mensen zijn de depressieve gevoelens en stemmingen tijdens de Herfst , Winter en de vroege Lente een jaarlijks terugkerend issue. Vaak zie ik dat mensen al weken voor het aanbreken van dat seizoen stress ervaren.

De vraag is dan vaak: Hoe zal ik dit jaar de donkere tijd met minder zonlicht weer gaan ervaren en  hoe kom ik er doorheen ?

De Winterdepressie kan zeer overheersend zijn, wat geeft dat zowel jonge als oudere mensen geen vitaliteit , levenskracht en vreugde ervaren in deze periode. Het lijkt dan of er een overlevingsmodus in werking is gegaan.

De volgende signalen zie ik in mijn praktijk, in afwisseling en soms gelijktijdig.

*Sip-zijn , somberheid en voortdurend alleen willen zijn of constant gezelschap willen.

*Diepe vermoeidheid, vaak al bij het opstaan ondanks veel en diep slapen. Het gevoel nooit uitgeslapen te zijn.

*De behoefte om veel te slapen, soms langer dan 12-15 uur per dag.

*Irritaties en overprikkeling voor koude en geluiden, vooral muziek, storm/wind-regenbuien, de menselijke stem, geluiden van dieren( geblaf van honden ) en vuurwerk.

*Teveel eten van vooral koolhydraatrijk en eiwitrijk voedsel. Hierdoor ontstaat een gewichtstoename, die vaak niet passend voelt.

*Te weinig en niet in balans met het eigen lichaam en de eigen constitutie eten. Hierdoor ontstaat een gewichtsverlies en een tekort aan vitaminen en mineralen.

*Herhaaldelijk zich ziek voelen met hoofdpijn en maag-darmproblematiek.

De HERFST en WINTERBLUES zijn een wat lichtere vorm van de winterdepressie. Alles is minder intens en heftig. De diepe somberheid, leegte en neerslachtigheid is veel minder aanwezig.

Vanuit de Klassieke Homeopathie is de vraag altijd , wat maakt de overgang van de zomerperiode naar de donkere dagen voor de mens moeilijk. Wat heeft iemand nodig om het innerlijk VUUR te onderhouden, vitaliteit te ervaren en mee te kunnen en blijven bewegen op het ritme van Moeder Natuur.

Ons slaap en waakritme kan anders worden onder invloed van de hormonen. Het hormoon melatonine dat de slaap regelt, is belangrijk in de wintertijd. Dit hormoon regelt ons  dag- en nachtritme. Tevens geeft het aan ons lichaam in de avond het signaal, dat het tijd is voor rust en tijd om de dag af te sluiten.

Juist om de Herfst en Wintertijd vitaal en met energie te beleven, is gezonde en vooral voldoende slaap van groot belang.

Natuurlijke melatonine komt voor in het volgende fruit: zure kersen met name de Montmorencykers, gojibessen, sinaasappel, druiven en banaan.

In de volgende groenten: tomaten en gember.

Tevens ook in : havermout, gerst, mais, amandelen, walnoten( met het broodnodige aan  VitE, omega 3 en magnesium), zonnebloempitten, venkelzaad, anijszaad en kardemom, een kruid uit de Gemberfamilie!

Natuurlijk kun je ook een heerlijk avondthee maken met citroenmelisse en citroenverbena.

Tenslotte bevat mosterdzaad flink veel natuurlijke melatonine, smaakvol in je avondmaaltijd als mosterdzaaddressing of als zaadjes door een salade.

Licht en warmte voor jezelf en anderen genereren in de Donkere DagenTijd is soms een kunst.

Een voorschrift van een homeopathische remedie kan de balans weer terugbrengen. Het zelf genezend en zelf genererend vermogen wordt gestimuleerd.

Vitaliteit, geestelijke en fysieke energie kunnen weer ontstaan.

Genieten van de DonkereDagenTijd is dan geen must meer, het is een verweven worden  met het ritme van Moeder Natuur.

Het Licht kan niet ontstaan zonder het Donker.

Homeopathie wil dan een lichtje zijn als het pad even heel donker is.

Autumn comes, the Summer is past, Winter will come too soon. Stars will shine clearer, skies seems nearer under the Harvest Moon.

Autumn comes, but let us be glad, singing an Autumn tune.

Hearts will be lighter, nights be brighter, under the Harvest Moon.

Herfstlied uit Engeland , 16e eeuw.

 

Ik wens iedereen een verwarmende Herfsttijd toe,

Lia.

 

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).