NatuurVrouw

Woensdag 17 oktober 2018

Als NatuurVrouw leef ik dagelijks met het ritme van Moeder Aarde en de seizoenen. Velen, ook ik, genieten van de bijzondere zonnekracht deze laatste weken. Ondanks het genieten is er ook een boodschap! Midden oktober en een temperatuur van 25 graden mag je toch aan het denken zetten.

Als we naar de bomen kijken is het echt volop Herfst. Als we naar de vogels luisteren en aandacht hebben voor hun minder aanwezig zijn, want ze gaan op reis naar het Zuiden, dan weten we dat er disbalans is. De overblijvende vogels worden steeds stiller en de prachtige paddenstoelen in het bos laten ons weer even versteld staan over hun bijzondere uitstraling.

Herfst, een seizoen om met veel aandacht naar jezelf te kijken en met liefde voor jezelf te zorgen. Graag deel ik dus dit “do it selfbook” met wie dit leest !

Het is fantastisch om te ervaren dat jonge peuters groeien , groeien en nog eens groeien tot mooie dochters en jonge vrouwen, die dan gaan schrijven-bakken-schrijven en blijven bakken! Ik wens iedereen veel (bak)plezier met deze creaties.

Dit heerlijke boek is bij mij in de praktijk te koop voor € 24,95

Bak to Basic

Dit boek is geschreven voor jou, zodat  je meer kunt leren over plantaardig bakken met zo min mogelijk bewerkte producten, minder geraffineerde suikers en met extra fruit of groenten. Is dit jouw eerste keer dat je een plantaardige taart gaat bakken? Geen probleem! Wij brengen je de kneepjes van het vak bij en geven je tips om de beste en lekkerste taart te maken. Ook de gevorderde keukenprinsen en -prinsessen kunnen hun hart ophalen aan dit boek, bijvoorbeeld het maken van bonbons en luchtige cake of crème.

Laat je verleiden door alle taarten van het seizoen, zoals een heerlijke rabarber-kokostaart, frisse kersenvlaai, verrukkelijke carrotcake en sweet pumpkin pie. Wil je wat kleins? Zoals een bliss ball of bonbons? Of iets hartigs voor de picknick? Dit boek geeft jou de tips en tricks om je eigen vegan taart te bakken.

Vegan foodie Sifra Opstal, van het foodblog Uniek Eten, en haar zus patissier Jacintha Opstal, zijn de gezichten achter Bak to Basic. Sifra schreef dit boek om jou te laten zien hoe makkelijk het is om een lekkere vegan taart te maken. Bovendien heb je daar niet altijd een heel arsenaal aan dure ingrediënten voor nodig. Patissier Jacintha ondersteunt alle recepten met alle haar kennis over bakken.

Een boek voor taarten, geïnspireerd op onze verhalen en ervaringen.

Even voorstellen

Ik ben Sifra. Al sinds 2016 ben ik bezig om met mijn blog ‘Uniek Eten’ heerlijke veganistische maaltijden makkelijk en aantrekkelijk aan mensen voor te schotelen. Mijn interesse in gezond en bewust eten is zeker niet pas in 2016 begonnen, ik heb al mijn hele leven lang vegetarisch en bewust gegeten. Van huis uit heb ik veel gezonde gewoontes meegekregen. Zo aten we thuis biologische en gezonde snacks in plaats van standaard snoepgoed. De manier waarop ik mijn hele leven heb gegeten is voor veel mensen toch vreemd. Dit merkte ik niet alleen vroeger op school, maar ook tijdens mijn studie. ‘Sifra, wat eet jij nou weer?’ was een vaak gehoorde opmerking als ik een paar stengels bleekselderij of een potje appelmoes mee had naar de les. Ik heb me in het verleden wel onzeker gevoeld over dit soort opmerkingen, maar tegenwoordig kan ik er goed tegen. Het bewuste eten is namelijk waar mijn grote passie ligt en waar ik mijn inspiratie uit haal. Ik kan koken met onbewerkte ingrediënten, in hun zo natuurlijk mogelijke staat, en dingen maken die heerlijk én gezond zijn. Ik eet tegenwoordig voornamelijk veganistisch, ik voel me prettiger in mijn lichaam en heb geen opgeblazen gevoel meer. Niet alleen voel ik me beter, ik krijg ook enorm veel energie van het creatief bezig zijn en het bedenken van veganistische oplossingen in de keuken. Al deze dingen samen leidden tot de geboorte van Uniek Eten. Mijn missie? Mensen inspireren en laten ervaren hoe lekker eten met alleen plantaardige ingrediënten kan zijn.

Mijn naam is Jacintha Opstal-Dees, afgestudeerd patissier. Ik koos voor dit vak om mijn creativiteit in prachtige producten te kunnen leggen. Mooie producten verdienen goede ingrediënten. Daarom werk ik het liefst met biologische grondstoffen zonder chemisch ontwikkelde geur, kleur en smaak. Dat is ook niet nodig, omdat we alle mooie ingrediënten gewoon in de natuur kunnen vinden.

Andere mensen verblijden met een verjaardags- of bruidstaart vind ik het mooist. Want op die manier geef ik mijn liefde over het werken met natuurlijke grondstoffen door. Ja inderdaad, soms is het wat lastiger en duurt het wat langer, maar dat is het waard. Een mooi product neerzetten verdient aandacht en geduld.

Sinds 2011 werk ik professioneel in de bakkerij. Eerst fulltime in mijn opleiding, daarna als banketbakker en nu als patissier. Ik heb al veel mooie dingen mogen doen: workshops geven en op festivals mijn verhaal vertellen en laten zien. Als kers op de taart deed ik mee aan verschillende vakwedstrijden.

Afgelopen jaar deed ik mee aan de Gouden Gard, een wedstrijd voor afgestudeerde patissiers. Hier zag ik een mogelijkheid om het eens wat anders te doen, proberen mensen te inspireren met een aantal alternatieven. Zo heb ik biologisch, glutenvrij, suikervrij en vegan terug laten komen in mijn producten.

De combinatie van kennis, creativiteit en liefde voor eten maakt dat mijn zus en ik elkaar op de juiste manier aanvullen. In dit boek willen wij laten zien dat veganistisch en gezond bakken niet alleen enorm lekker is, maar dat de bereiding ook makkelijk kan zijn en je er geen enorm arsenaal aan gekke en dure ingrediënten voor nodig hebt. Wij hopen jullie blij te maken met mooie producten, een stukje kennis en handenvol tips. We hopen dat je een nog betere prins of prinses mag worden in je eigen keuken.

Wat kun je in dit boek vinden?

Taart! In dit boek vind je taarten in alle soorten, smaken en maten. We laten je zien hoe eenvoudig het is om een 100% plantaardige taart te bakken. We leren jou bakken met producten die dicht bij de natuur staan, dus zo min mogelijk bewerkt.

We gaan terug naar de basis van het bakken: pakjes en zakjes zijn taboe. Gewoon met verse groenten en fruit en met ingrediënten die je kunt herkennen en zelf bewaart in een mooie weckpot.

Dit boek volgt de seizoenen omdat Moeder Aarde ons elk seizoen weer fantastische producten schenkt met de vitamines die we in die tijd van het jaar nodig hebben. Daarnaast is het goedkoper om lokaal te kopen, goed voor de boeren en beter voor het milieu.

We willen het jou natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken om snel een keus te maken welke taart je wilt maken. Naast dat je kunt kiezen uit de taarten per seizoen, hebben we per recept drie iconen gemaakt zodat je in één oogopslag informatie hebt over de taart.

Moeilijkheidsgraad

Elk seizoen begint met taart van level 1 en loopt op tot level 3. Dit geeft aan hoe moeilijk het is. Level 1 is simpel, weinig stappen en geen moeilijke technieken. Level 2 heeft al meer stappen en moeilijkere technieken. Level 3 is voor de mensen die al ervaring hebben of van een uitdaging houden. Je hebt veel stappen en moet letten op bijvoorbeeld temperaturen.

Produkten

Ei is een product waar je veel mee bakt of producten mee bindt. Ei zorgt voor een mooi luchtig beslag voor een cake of taart. Ook voor het bestrijken van bijvoorbeeld appeltaart geeft dit een mooie glans op je baksels. Ei zorgt ook voor binding in je product, maar dit kan ook prima met de volgende plantaardige producten.

 

Lijnzaad en chiazaad

Lijnzaad, het zaad van vlas, gaat binden wanneer je het laat weken in water. Lijnzaad wordt door het weken geleiachtig en heeft een bindend effect. Dit wordt ook wel een lijnzaad-ei genoemd. Chiazaad, het zaad van de plant chia, heeft dezelfde bindende werking als lijnzaad.

 

Banaan, appelmoes en zoete aardappel

Gepureerde banaan, appel of zoete aardappel zorgen ervoor dat de cake of het koekje dat je aan het maken bent goed laat binden. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat het gelijk zoeter wordt.

 

Aquafaba

Aquafaba is het vocht dat ontstaat wanneer je kikkererwten kookt of het vocht uit een blikje of potje kikkererwten. Dit vocht kun je opkloppen met wat suiker, net als een ei. Aquafaba gebruiken is dan ook de plantaardige manier om ervoor te zorgen dat je cake luchtig wordt. De cake die ontstaat is luchtig, maar wordt nooit zo droog als een gewone cake, hij blijft iets plakken. Bakpoeder zorgt ook voor luchtigheid doordat het gaat rijzen. Toch is het eindresultaat met bakpoeder vaster dan met aquafaba. Het vocht zorgt ook voor de luchtbubbels, net zoals je dit ziet bij een cake gemaakt van ei.

 

Zijdentofoe

Zijdentofoe zorgt voor een binding en eventueel een luchtigheid in jouw baksels. Voor een hartige taart mix je gebakken of gekookte groenten en kruiden met zijdentofoe. De tofoe lijkt zachter te worden als je deze mixt met de groenten. Omgekeerd: wanneer je dit gaat bakken in de oven zul je zien dat het steviger wordt. De zijdentofoe kun je ook gebruiken als onderdeel van bijvoorbeeld een chocolademousse. De naam geeft al aan dat de tofoe een zijdezachte structuur aan de mousse zal geven.

 

Kokosolie

Kokosolie kan gebruikt worden om roomboter te vervangen, de vetvervanger. Ook wordt het in no-bake taarten vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat de taart bindt. De kokosolie wordt hard als het koud is en zo kun je ervoor zorgen dat je een crème krijgt of de structuur van een kwarktaart.

 

Agaragar

Dit bindmiddel komt van zeewier en heeft een sterk gelerende werking. 1 gram agaragar bindt 100 ml vocht. Door vloeistof met agaragar aan de kook te brengen kun je een vloeistof binden. Agaragar stijft al op bij kamertemperatuur en dit zorgt ervoor dat je vloeistof snel bindt. Agaragar is in verschillende vormen te koop: in staafjes, als vlokken of poeder en kun je kopen in natuurvoedingswinkels. Wanneer je vlokken gebruikt, heb je twee keer zo veel nodig in vergelijking met poeder. Poeder is makkelijk, omdat het snel oplost, vlokken daarentegen nemen meer tijd in beslag om op te lossen. Agaragar is twee keer zo sterk als gelatine en de producten die je ermee maakt kun je 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Agaragar is niet geschrikt voor taarten die je in zou willen vriezen, het verliest zijn bindingskracht door de lage temperatuur.

Raw, no-bake en bakken

Taart, cake, muffins en snacks kun je op verschillende manieren maken. De meest voorkomende is bakken in de oven. Naast bakken kun je ook raw en no-bake-taarten maken. Wij leggen je uit wat het verschil is én wat de voordelen zijn.

 

Raw

Rawfood is eten dat niet is gekookt, gebakken, gestoomd of gebraden. Rawfood wordt niet verwarmd boven de 42 graden. Het bestaat vooral uit groente, fruit, zaden, noten en zeewier. Wil jij graag raw eten, wees dan niet bevreesd, want je kunt heerlijke taarten maken die raw zijn. De taart wordt meestal gemaakt met een bodem van gedroogde vruchten en rauwe noten. De topping met een of meer van deze basisingrediënten: dadel, cashewnoten (gepureerd), banaan, avocado of kokos(olie). Deze basisingrediënten zorgen voor de binding en voorkomen dat de taart inzakt. Vervolgens kun je smaken toevoegen zoals limoen, cacao, bosvruchten of spices.

Raw taarten worden gemaakt met een keukenmachine of een sterke blender. De taarten worden vervolgens in een vorm gegoten en hebben nog wat tijd nodig om op te stijven in de koelkast.

No-bake

No-bake spreekt voor zich: niet gebakken. Er komt geen oven aan te pas. Denk hierbij aan de kwarktaart die op moet stijven. In de plantaardige keuken gebruiken we natuurlijk geen kwark en ook geen gelatine als in een traditionele kwarktaart. De plantaardige keuken houdt van natuurlijke producten voor het opstijven van taart. Er zijn veel verschillende soorten no-bake-taarten. Vaak zijn ze opgebouwd uit verschillende lagen van noten, vruchten, zaden, olie en fruit of groenten. No-bake-taarten kunnen sterk in de buurt komen van een raw taart maar je hebt meer variaties die je kunt gebruiken. Denk aan chocola, snelkookhavermout, grutten en agaragar. Dit betekent dat je een groter assortiment aan taarten kunt maken.

Bakken

De meest bekende manier van taarten maken is wel het bakken van een cakebeslag, schuim of koekdeeg. De variaties in soorten en smaken is op deze manier nog groter. Het scala aan ingrediënten van de plantaardige keuken is anders als het gaat om vet en bindmiddelen. In de standaardkeuken zul je bijvoorbeeld boter, melk en eieren vinden terwijl je in de plantaardige keuken sojakokosboter, lijnzaad, banaan, amandelhavermelk of kikkererwtenvocht vindt. Je hebt de mogelijkheid om bepaalde taarten bijna foutloos na te maken met plantaardige ingrediënten, maar het leuke is dat je nieuwe smaken en structuren van de plantaardige keuken gaat ontdekken.

Genoeg theorie nu, tijd voor de recepten,  daarom deel ik via NatuurVrouw een heerlijk recept voor de Herfst namens mijn creatieve dochters!

Lieve groet, Lia.

 

HERFST

Tijdens de herfst kun je nog genieten van de laatste rijpe bramen en komen de nieuwe appels weer. Het weer wisselt tussen zonnige nazomerdagen en de opkomende kou. We nemen je mee en laten je de laatste vruchten proeven. Daarna gaan we langzaam naar de meer aardse en kruidigere smaken.

Sweet Potato Scones

Still Sweet

Tekens: tijdsaanduiding (40 ), gezond, moeilijkheidsgraad (1)

Voor 8 – 10 scones:

80 gram zoete aardappel

115 gram speltmeel

20 gram plantaardige boter

½ theelepel bakpoeder

10 gram kokosbloesemsuiker

Een snufje zout

30 gram gebrande cashewnoten

Extra nodig: pan, bakplaat

 

Wat ga je doen?

  1. Kook de zoete aardappel totdat deze gaar is.
  2. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  3. Meng in een schaal het speltmeel, bakpoeder, zout en de kokosbloesemsuiker. Voeg de plantaardige boter en zoete aardappel aan het meelmengsel toe en kneed het door elkaar. Door het kneden ontstaat er een deegje. Is het deeg nog iets te droog? Voeg dan een beetje plantaardige melk of water toe.
  4. Snij de cashewnoten in kleine stukjes en kneed deze door het deeg.
  5. Rol het deeg uit en steek er 8 rondjes uit. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak de scones in 12 minuten lichtbruin op 190 graden.
  7. Serveer met bijvoorbeeld hummus of een andere veganistische spread.

Tip !De scones zijn ook erg lekker met bijvoorbeeld abrikozenjam. Je kunt kiezen voor een zoet of hartig beleg.

 

 

 

 

Written by Lia Opstal-Dees
In 1993 ben ik afgestudeerd aan de School voor Homeopathie te Amersfoort en ben daarna mijn praktijk gestart. Sinds 1993 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).